fbpx

Podujatím Cudzinec v raji s premietaním filmu Stranger in Paradise a diskusiou 11. decembra 2019 v Bratislave vyvrcholila séria diskusných večerov Aj my sme tu doma, ktoré Migračné informačné centrum IOM zorganizovalo v roku 2018 a 2019 tiež v Trnave, Žiline, Prešove a Martine.

IOM - Foto z premietania počas Global Migration Film Festival 2019 na Slovensku

Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Film Stranger in Paradise otvára citlivú tému rôznych emócií a postojov Európanov k utečencom. V troch dejstvách film konfrontuje očakávania migrantov, ktorí prišli do Európy po nebezpečnej trase cez Stredozemné more, s rôznymi reakciami Európanov – s nezáujmom a odmietaním v prvej časti, empatiou a pochopením v druhej a nezaujatým postojom s oficiálnymi pravidlami a obmedzeniami pre migrantov v tretej.

Premietanie filmu bolo súčasťou festivalu Global Migration Film Festival 2019 na Slovensku.

IOM - Foto z diskusie počas Global Migration Film Festival 2019 na Slovensku

Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Po premietnutí dokumentárneho filmu sme diskutovali o príbehoch, živote a rozhodovaní migrantov s tromi zaujímavými hosťami – so synom majiteľa prvej nepálskej reštaurácie v Bratislave, kazašskou absolventkou fakulty manažmentu, ktorá sa po svojom štúdiu rozhodla ostať žiť na Slovensku a s úspešnou zakladateľkou startupu v oblasti zdravia z Ukrajiny.

logo isf amif fareb sk

Migračné informačné centrum IOM na podporu integrácie cudzincov na Slovensku (Fáza X). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.