fbpx

Bachmut býval pokojným a pekným miestom vhodným na život, až kým ho vojna nezničila tak, ako zničila domy a životy jeho obyvateľov. Olena je jednou z nich.

Bakhmut WM

Pracovníci prvého kontaktu IOM poskytli rodine informácie o programoch bývania, ktoré IOM ponúka, a poradili im aj v rôznych iných otázkach. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023. 

Olenina rodina mala kedysi malý obchod, ktorý poskytoval obživu všetkým jej členom. „V ten deň sme sa zobudili a mysleli sme si, že nastalo zemetrasenie,“ spomína Olena na prvý deň invázie. Rodina zostala do poslednej chvíle doma, kde sa schovávala, aj keď dom nemal pivnicu.

Situácia sa v nasledujúcich týždňoch zhoršovala a počas jedného z bombardovaní bol rodinný obchod zničený. „Môj obchod a ani môj dom už nestoja. A mnoho mladých mužov, stálych zákazníkov, ktorí sa zvykli prechádzať po našej ulici, je tiež preč,“ spomína Olena so zármutkom na svoj život na Ukrajine.

Neznesiteľné podmienky v Bachmute, ktorý neustále čelil bombardovaniu a ostreľovaniu, prinútili Olenu, jej dcéru Anastasiu a sedemročného vnuka Nikolaja opustiť toto mesto. V snahe vyhnúť sa najtvrdším bojom odišli všetci traja v apríli 2022 do Kyjeva.

Olena chcela, aby do bezpečia odišla celá rodina, ale jej manžel a zať to odmietli. „Za žiadnych okolností nechceli opustiť Bachmut. Na bezpečné miesto poslali len rodinu a oni zostali tam a takmer celý čas sa zdržiavajú v pivniciach zničených domov," vysvetľuje Olena situáciu rozdelenej rodiny.  

Keď v Kyjeve počas zimy viazli dodávky energií, Olena s rodinou sa rozhodli odísť na Slovensko. Nebolo to jednoduché, pretože Nikolaj má ľahký stupeň autizmu a špeciálne potreby. Rodina mala problém nájsť vhodné ubytovanie, ale vďaka programu bývania IOM a AirBnB našli krátkodobé riešenie.

„Nikolaj nemôže zostať dlhodobo bez svojej mamy, preto si Anastasia teraz hľadá prácu, ktorú by mohla vykonávať z domu. Nikolaj má veľa špecifických potrieb a vyžaduje si neustálu starostlivosť a rozvoj,“ vysvetľuje Olena, ktorá dúfa, že jedného dňa bude v ich rodine všetko v poriadku.

Pracovníci prvého kontaktu IOM poskytli rodine informácie o programoch bývania, ktoré IOM ponúka, a poradili im aj v rôznych iných otázkach. Olena a jej rodina dostali aj humanitárnu pomoc a teplé oblečenie.

Mená osôb boli zmenené z dôvodu ochrany ich identity. Tieto príbehy zozbierali pracovníci prvého kontaktu IOM so súhlasom respondentov.

Prečítajte si ďalšie príbehy zo slovensko-ukrajinských hraníc: