fbpx

Pred pár dňami sa uskutočnil veľmi zaujímavý rozhovor medzi Anastasiou a pracovníkmi prvého kontaktu IOM v Tranzitnom centre v Michalovciach.

Anastasia WM

Anastasia dúfa, že život na Slovensku bude pre ňu lepší. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023. 

Anastasia, 19-ročné dievča z Kyjeva, sa prišla porozprávať s pracovníkmi prvého kontaktu IOM, aby získala informácie o doprave a sociálnom a právnom systéme na Slovensku. Je študentkou druhého ročníka Národnej univerzite Tarasa Ševčenka v Kyjeve na Filologickej fakulte a plynule hovorí po anglicky, poľsky a turecky.

Vojna úplne zmenila jej život a život jej rodiny; štúdium sa pre ňu stalo náročnejším a rodina prišla o finančný príjem. Anastasia už nejaký čas uvažovala o odchode z Ukrajiny, ale to, čo ju definitívne prinútilo odísť, bola séria útokov dronov, ktoré našťastie prežila.

Hneď ako to bolo možné, našla si cez internet byt na prenájom v Košiciach, ktorý finančne podporí štátny program pre študentov. Teraz sa chystá pokračovať v diaľkovom štúdiu na Národnej univerzite Tarasa Ševčenka v Kyjeve, aby ukončila štúdium a získala titul. Je rozhodnutá naučiť sa po slovensky a zároveň si na Slovensku chce hľadať prácu, aby pomohla rodičom, ktorí zostali so starším bratom na Ukrajine v ťažkých podmienkach.

Napriek tomu, že sa neustále trasie z hluku áut, pretože jej pripomínajú útoky dronov, zostáva pri tejto životnej zmene pokojná.

"Verím, že tu bude všetko v poriadku a možno ešte lepšie, môj nový život bez strachu z útoku dronov sa práve začína," uzavrela, keď sa podelila o svoj životný príbeh s pracovníkmi prvého kontaktu IOM.

 Prečítajte si ďalšie príbehy zo slovensko-ukrajinských hraníc: