fbpx

Každý deň prichádzajú na Slovensko ľudia z Ukrajiny, ktorí tu hľadajú bezpečné útočisko. Mnohí z nich sa obracajú na naše infopointy IOM na hraničných priechodoch a v asistenčných centrách, aby získali informácie, rady a pomoc. Prinášame vám ich príbehy, o ktoré sa podelili s členmi tímov IOM na hraniciach. 

Päťčlenná rodina z Ukrajiny sa spojila a cíti sa na Slovensku bezpečne

Pred pár dňami prišla do Tranzitného centra v Michalovciach rodina z mesta Volnovacha v Doneckej oblasti. Päťčlenná rodina, ktorú tvorili starí rodičia, Natália a jej dvaja synovia Iľja a Maxim hľadala informácie o dočasnom útočisku na Slovensku.

Tím IOM v prvej línii odpovedá na otázky Natálie o sociálnej podopre pre ukrajinských utečencov na Slovensku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Tím IOM v prvej línii odpovedá na otázky Natálie o sociálnej podopre pre ukrajinských utečencov na Slovensku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

V čase mieru na Ukrajine sa Natália venovala podnikaniu, vo Volnovache vlastnila niekoľko obchodov s rôznym sortimentom. Po vypuknutí vojny však bola veľká časť infraštruktúry mesta vážne poškodená, mesto bolo zdevastované a Natáliine obchody úplne zničené. Rodina prišla v dôsledku vojny o svoje živobytie.

Starší manželia, starý otec a stará mama rodiny, opustili Ukrajinu hneď, ako to bolo možné a situácia bola dostatočne bezpečná na to, aby sa presťahovali z Doneckej oblasti. Manželia žijú v Trebišove od júla 2022 pod štatútom dočasnej ochrany. Zvyšok rodiny, Natália a deti, dokázali istý čas žiť na Ukrajine vďaka úsporám a pomoci ľudí, ktorým na nich záležalo, ale od januára 2023 sa pre nich život na Ukrajine veľmi skomplikoval. Rodina sa rozhodla prísť za starými rodičmi na Slovensko.

Natália bola veľmi šťastná, keď sa na slovensko-ukrajinských hraniciach stretla so svojimi svokrovcami. Cítila úľavu, že rodina je teraz v bezpečí: "Nemôžem si robiť žiadne dlhodobé plány, pretože môj manžel je stále na Ukrajine. Viem len, že chcem na Slovensku zostať nejaký čas s rodinou a cítiť sa bezpečne," povedala Natália.  

Na jej otázky o sociálnych zárukách pre ukrajinských utečencov na Slovensku odpovedal tím IOM na hraniciach. Okrem toho dostala sadu základných hygienických potrieb: púder, mydlo, šampón, plienky a prikrývky.

Tím IOM je na hraniciach prítomný od prvých dní vojny. Členovia a členky tímu IOM neustále poskytujú poradenstvo a asistenciu v rôznych oblastiach, ako napríklad dočasné útočisko na Slovensku, informácie o ako oň požiadať, poradenstvo v oblasti služieb, pobytu, dopravy, systému sociálnej ochrany či zamestnania na Slovensku. Tím IOM stale pôsobí vo Vyšnom Nemeckom, v Ubli, v Tranzitnom centre Michalovce a v košickom Hotspote. Vďaka tejto službe sme už pomohli viac ako 6 100 ľuďom.

Tieto príbehy zbierajú členovia pohraničných tímov IOM so súhlasom respondentov.

Viac informácií o našich aktivitách na Ukrajine:

www.iom.sk/ukraine

S podporou:

logo ceb mrf web

 

logo ro korea flag