fbpx

Cieľ Európa je vzdelávací nástroj, ktorý motivuje mladých ľudí (16+) a odborníkov k diskusii o migrácii a integrácii a inovatívnym a interaktívnym spôsobom vzdeláva o ich súčasných výzvach a príležitostiach v dnešnej Európe.

Foto - Študenti diskutujú o migračných politikách v rámci vzdelávacej aktivity Cieľ Európa. © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Študenti diskutujú o migračných politikách v rámci vzdelávacej aktivity Cieľ Európa. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Aby bolo možné naplno využiť všetky výhody aktivity Cieľ Európa vo vzdelávaní o migrácii, Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku organizuje pre študentov workshopy s touto aktivitou.

„Učiť sa o migrácii v rámci aktivity Cieľ Európa bola veľmi pozitívna skúsenosť,“ povedali mladí ľudia a pedagógovia, ktorí sa zúčastnili na workshope.

„Tieto materiály nám umožnia pokračovať v používaní Cieľu Európa v našich triedach a centrách,“ ocenili ich učitelia a pracovníci s mládežou.

IOM do konca mája 2023 zorganizovala šesť takýchto workshopov v 4 rôznych mestách Slovenska pre viac ako 130 študentov a mladých ľudí na týchto miestach:

  • Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach,
  • Gymnázium Púchov,
  • Policajná Akadémia v Bratislave,
  • Obchodná Akadémia v Michalovciach,
  • Centrum Voľného Času v Prievidzi s podujatím pre mládež z rôznych škôl v regióne.

Počas Dňa mládeže EMN sa uskutočnilo špeciálne podujatie, na ktorom sa k mladým ľuďom zo Slovenska online pripojili ich rovesníci z 10 rôznych európskych krajín a aj tím z Európskej komisie.

„Migrácia je zložitá téma. Vzdelávanie o rozhodovaní o migrácii a jej vplyve na migrantov a hostiteľskú spoločnosť môže pre pedagógov predstavovať výzvu. Inovatívny stolový nástroj sa snaží pomôcť hráčom pochopiť zložitosť rozhodovania o migrácii prístupným spôsobom,“ vysvetľuje Katarína Kubovičová, vedúca oddelenia EMN v IOM na Slovensku.

Foto - Vzdelávacia aktivita Cieľ Európa. © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Vzdelávacia aktivita Cieľ Európa. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Čo je Cieľ Európa

Mladí ľudia majú príležitosť prevziať úlohy rôznych zainteresovaných strán v oblasti migrácie. V ich roli môžu rokovať a prijímať rozhodnutia o migračných politikách na rôznych úrovniach: EÚ, svojej krajine a svojom meste.

Hranie rolí umožňuje študentom:

  • Vžiť sa do role ministra, európskeho komisára, starostu alebo zástupcu mimovládnej organizácie.
  • Diskutovať a zažiť, ako môžu rozhodnutia ovplyvniť migračnú a integračnú politiku, ako aj životy troch migrantov: Yulie, Ahmeda a Sunila.
  • Pozorovať vplyv ich rozhodnutí na skupiny migrantov.
  • Zamyslieť sa nad tým, ako môžu hodnoty bezpečnosti, mieru a demokracie sprevádzať migrantov na ich ceste za dosiahnutím svojich snov.

Viac informácií o vzdelávacej aktivite Cieľ Európa a o tom, ako ju možno využiť v práci s mládežou, nájdete na: https://destinationeurope.uni.lu/slovak/.

Ako dostáť Cieľ Európa k vám:

EMN Slovensko organizuje workshopy so vzdelávacou aktivitou Cieľ Európa pre mladých ľudí vo veku od 16 rokov. Workshop trvá minimálne 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od časových možností školy, triedy alebo inej skupiny mladých ľudí. Workshopy sú bezplatné.

Radi vám poskytneme viac informácií. Kontaktujte nás prosím e-mailom: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

 

Logá - spolufinancovanie NKB EMN na Slovensku

Aktivity EMN na Slovensku financuje Európska únia a spolufinancuje Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.