fbpx

Stanovisko IOM.
Ženeva – Množstvo zraniteľných ľudí utekajúcich pred vojnou rastie a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) sa obáva rizika obchodovania s ľuďmi, sexuálneho vykorisťovania a zneužívania na Ukrajine a v regióne.

Z Ukrajiny utieklo viac ako tri milióny ľudí vrátane 162 000 štátnych príslušníkov tretích krajín. Zhoršujúca sa humanitárna situácia a z nej vyplývajúce rozsiahle a zložité presuny ľudí korelujú s nárastom ohrozenia osobnej bezpečnosti, v dôsledku čoho sú ľudia v pohybe vystavení zvýšenému riziku vykorisťovania. Zatiaľ čo prípady obchodovania s ľuďmi sú bezprostredne po masovom vysídľovaní identifikované s menšou pravdepodobnosťou, prvé správy z Ukrajiny aj mimo nej naznačujú potenciál pre obchodníkov využiť zraniteľnosť tých, ktorí utekajú pred vojnou.

Prípady sexuálneho násilia už boli hlásené a medzi jednotlivcami, ktorí sľubovali ďalšiu prepravu alebo služby, sa objavili náznaky potenciálneho zneužívania. Jednotlivci a členovia komunity, ktorí poskytujú pomoc pri preprave a ubytovaní, by tak mali robiť v koordinácii s miestnymi zodpovednými agentúrami a aby bol zabezpečený primeraný dohľad a ochrana, mali by pomôcť s registráciou a zdieľať kontaktné údaje, prepravné trasy a miesta ubytovania ľudí utekajúcich pred vojnou.

„Správy IOM ukazujú, že ľudia, ktorí utekajú z Ukrajiny, sú prevažne z jednočlenných domácností vrátane žien, detí a starších osôb – z ktorých niektorí sú bez sprievodu a odlúčení – a štátnych príslušníkov tretích krajín,“ hovorí generálny riaditeľ IOM António Vitorino.

„Tieto skupiny môžu byť obzvlášť zraniteľné voči riziku obchodovania s ľuďmi, pretože neočakávane opustia svoje domovy a môžu mať vážne narušené zvyčajné rodinné siete a finančné zabezpečenie."

V roku 2021 IOM na Ukrajine identifikovala a pomohla viac ako 1 000 obetiam obchodovania s ľuďmi. V reakcii na vojnu na Ukrajine organizácia zintenzívnila svoje úsilie o vytvorenie zdrojov a intervencií na predchádzanie obchodovaniu s ľuďmi na Ukrajine a medzi tými, ktorí migrujú v regióne.

IOM spolupracuje s hraničnými úradmi a vládnymi partnermi na implementácii mechanizmov prevencie obchodovania s ľuďmi ako je šírenie a začleňovanie správ na ochranu ľudí, poskytovanie overených a bezpečných informácií a zvyšovanie povedomia, aby utečenci a štátni príslušníci tretích krajín mohli prijímať informované rozhodnutia a uvedomovať si riziká.

Organizácia tiež posilnila regionálne informačné linky, aby ľuďom na cestách poskytla dôležité informácie o bezpečnosti a zdrojoch. IOM na Ukrajine, v Rumunsku a Moldavsku vyvinula online materiály o bezpečnej migrácii a boji proti obchodovaniu s ľuďmi, ktoré spájajú ľudí utekajúcich z Ukrajiny s dôležitými zdrojmi na nahlasovanie ubytovania, dopravy a obchodovania s ľuďmi.

IOM vyzýva štáty, aby prijímali ľudí z Ukrajiny nediskriminačným, rodovo a kultúrne citlivým spôsobom, bez zaujatosti voči ich štátnej príslušnosti, etnicity alebo stavu dokumentácie.

Medzinárodné humanitárne a ľudské práva musia byť dodržané.

Zdôrazňujeme potrebu kolektívnej reakcie pri budovaní kapacít, primeraného zhromažďovania dôkazov, poskytovaní poradenstva a predovšetkým pri priamej pomoci všetkým obetiam a tým, ktorí sú ohrození násilím, vykorisťovaním a zneužívaním.

IOM tiež dôrazne odporúča, aby štátnym príslušníkom tretích krajín bola poskytnutá ochrana a uľahčený prístup k ich príslušným konzulárnym orgánom. Organizácia je pripravená podporiť úsilie na zabezpečenie ochrany a bezpečnosti všetkých, ktorí utekajú pred vojnou.

***

Pre viac informácií kontaktujte:

IOM Ženeva:
Safa Msehli, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +4179 403 5526
Paul Dillon, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +41796369874

(Neoficiálny preklad. Pozrieť anglický originál článku.)

Viac informácií:

Nájdete na webstránke Ukraine: IOM Response 2022.