fbpx

Ženeva/New York – Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a Airbnb.org dnes (8. marca) oznámili svoje partnerstvo, ktorým chcú spojiť ľudí utekajúcich z Ukrajiny s bezplatným krátkodobým bývaním v Poľsku, Moldavsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku.

Viac ako 2 milióny ľudí utieklo do susedných krajín pre prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Minulý týždeň sa Airbnb.org zaviazal ponúknuť bezplatné dočasné ubytovanie až pre 100 000 utečencov z Ukrajiny. K dnešnému dňu sa cez Airbnb.org prihlásilo viac ako 15 000 majiteľov z celého sveta, ktorí ponúkajú svoje domovy zadarmo alebo so zľavou.

„Airbnb.org je hrdé na to, že opäť spolupracuje s IOM – tentoraz aby sme podporili ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny, a pomohli v jednej z najväčších humanitárnych kríz v našom živote,“ povedal Joe Gebbia, spoluzakladateľ Airbnb a predseda Airbnb.org.

„Sme vďační za pokračujúcu štedrosť komunity Airbnb, ktorá otvorila svoje domovy utečencom alebo prispela na úsilie Airbnb.org. Ak máte priestor na ubytovanie, zvážte pomoc Airbnb.org a IOM pri poskytovaní dočasného ubytovania tým, ktorí sú nútení utekať z Ukrajiny.“

IOM poskytuje životne dôležitú podporu migrantom na celom svete, reaguje na mimoriadne udalosti a poskytuje poradenstvo v oblasti migračných politík a praxe. Prostredníctvom partnerstva s Airbnb.org pomôže IOM počas nasledujúcich týždňov a mesiacov s dočasným ubytovaním pre ľudí, ktorí utekajú pred konfliktom na Ukrajine. Tieto pobyty sú bezplatné a financuje ich spoločnosť Airbnb, Inc., darcovia Fondu pre utečencov Airbnb.org a majitelia ubytovaní prostredníctvom Airbnb.org. Všetky poplatky za pobyty utečencov cez Airbnb.org sú odpustené.

„Zaobstaranie bezpečného, súkromného a dostupného ubytovanie je mimoriadne dôležité,“ hovorí zástupkyňa generálneho riaditeľa Amy Popeová. „IOM je hrdá na to, že môže byť partnerom Airbnb.org a pomáhať pri poskytovaní bezpečného a teplého miesta na pobyt. V mnohých regiónoch ešte vládne zima a poskytovanie tepla a bezpečia má vplyv nielen na fyzickú pohodu všetkých, ktorí utekajú z Ukrajiny, ale aj na ich emocionálny a duševný stav. Mnohí budú potrebovať bezpečný priestor na spracovanie udalostí posledných dní a na odpočinok. Sme vďační všetkým hostiteľom v Airbnb a Airbnb.org, ktorí v tomto období otvorili svoj domov a svoje srdcia.“

IOM je v teréne, mobilizuje tímy a zvyšuje kapacity na Ukrajine a v susedných krajinách, aby reagovala na rastúce humanitárne potreby Ukrajincov nútených utiecť z krajiny, vnútorne vysídlených osôb a uviaznutých štátnych príslušníkov tretích krajín. Prioritou IOM je bezpečnosť, ochrana a prístup k pomoci pre všetkých, ktorí utekajú z krajiny. IOM skúma a vyhodnocuje potenciálne zraniteľnosti a riziká, vrátane obchodovania s ľuďmi, ochrany detí, fyzického a duševného zdravia a príchodu zraniteľnejších ľudí so špeciálnymi potrebami, vrátane starších, zranených alebo chorých ľudí.

K 4. marcu 2022 prekročili hranice do susedných štátov štátni príslušníci 138 krajín. Mnohí odišli len s oblečením v batohu a trochou cennejšieho majetku. Nájsť bezpečie a úkryt na neznámom mieste je pre mnohých náročné.

„Nespala som od začiatku vojny,“ hovorí Zoya* na hranici Siret medzi Ukrajinou a Rumunskom, kam od začiatku konfliktu prišlo viac ako 150 000 ľudí. „Nemohli sme si zobrať nič, len nejaké oblečenie a doklady. V Rumunsku nemáme príbuzných. Utiekla som so svojimi tromi deťmi."

IOM, Airbnb a Airbnb.org v minulosti už viackrát spolupracovali na podpore komunity utečencov na celom svete. Ich spolupráca začala v roku 2019, kedy spolupracovali pri poskytovaní ubytovania sýrskym a afganským utečencom v Rumunsku.

Za posledných päť rokov Airbnb a Airbnb.org spojili s dočasným bývaním viac ako 54 000 utečencov a žiadateľov o azyl – vrátane tých zo Sýrie, Venezuely a Afganistanu. Okrem podpory utečencov má Airbnb.org takmer desaťročné skúsenosti s poskytovaním núdzového ubytovania tým, ktorí to potrebujú. Aktivácia programu núdzovej reakcie Airbnb.org pomohol aj ľuďom zasiahnutým ničivými záplavami v západnej Európe.

Ľudia, ktorí utekajú z Ukrajiny a potrebujú dočasné ubytovanie, môžu kontaktovať IOM na adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Každý, kto má záujem podporiť túto iniciatívu, sa môže zapojiť na stránke https://airbnb.org/help-ukraine, a to aj ponukou bezplatných alebo zľavnených pobytov, alebo finančným darom.

*Meno zmenené na ochranu súkromia.

***
Pre viac informácií prosím kontaktujte:

IOM: Deepika Nath, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Tel: +41 766 302 529
Airbnb.org: Europe: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., North America: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Neoficiálny preklad. Pozrieť anglický originál článku.)

Viac informácií:

Nájdete na webstránke Ukraine: IOM Response 2022.