fbpx

Ženeva – Podľa štúdie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), ktorá sa uskutočnila medzi 9. a 16. marcom, je na Ukrajine vysídlených v dôsledku vojny viac ako 6,48 milióna ľudí. Údaje IOM ukazujú, že 13,5 percenta novo vysídlených osôb už malo predchádzajúce skúsenosti s vysídlením v rokoch 2014 – 2015.

Mnohí z vysídlených osôb sú obzvlášť zraniteľné osoby, tehotné a dojčiace ženy, starší ľudia, ľudia so zdravotným postihnutím, chronickými chorobami a ľudia priamo zasiahnutí násilím. Viac ako 60 percent opýtaných sprevádzajú deti.

Viac ako 53 percent vnútorne vysídlených osôb tvoria ženy. Medzi najpálčivejšie potreby patria podľa prieskumu lieky, zdravotníctvo a finančné zdroje.

Títo ľudia patria medzi takmer 10 miliónov, ktorí boli násilne vysídlení tak na Ukrajine, ako aj za hranicami v susedných krajinách, medzi nimi 186 000 štátnych príslušníkov tretích krajín.

„Rozsah ľudského utrpenia a núteného vysídľovania v dôsledku vojny ďaleko presahuje najhoršie predstavované scenáre,“ hovorí generálny riaditeľ IOM António Vitorino.

„Reagovať na potreby vnútorne vysídlených a uviaznutých osôb na Ukrajine je našou najvyššou prioritou. Naše tímy sa dostávajú k tisíckam ľudí s nevyhnutnou pomocou, ale musíme zastaviť násilie, aby sme sa mohli dostať k ľuďom vo vážne zasiahnutých oblastiach.“

Ľudia vysídlení v rámci krajiny potrebujú naliehavú humanitárnu pomoc uprostred zhoršujúcej sa situácie na Ukrajine. Zastavenie nepriateľských akcií a vytvorenie humanitárnych koridorov umožnia civilistom utiecť do bezpečia.

Zatiaľ čo operačné a bezpečnostné problémy pretrvávajú, IOM naďalej poskytuje veľmi potrebnú pomoc na Ukrajine a v susedných krajinách, kedykoľvek a kdekoľvek je to možné, v úzkej koordinácii s humanitárnymi partnermi, pričom presídleným osobám distribuuje základnú pomoc, vrátane prikrývok, potravín, kuchynských a hygienických súprav.

K dnešnému dňu IOM distribuovala viac ako 18 000 termoprikrývok a 8 000 hygienických balíčkov novo vysídleným osobám v centrách v Ľvove, Ivano Frankivsku, Dnepri, Mykolajive a Zakarpatskej oblasti. Keďže do skladov IOM na Ukrajine každý deň prichádzajú nové zásoby humanitárnej pomoci, ďalšia distribúcia sa koordinuje s ukrajinskou vládou na úrovni obcí a oblastí a s rastúcou sieťou partnerov IOM.

V koordinácii so Štátnou migračnou službou Ukrajiny (State Migration Service in Ukraine) IOM tiež poskytla jedlo a kuchynský riad v dvoch zariadeniach, v ktorých našli útočisko vysídlení ľudia v Zakarpatskej oblasti, a dodala hygienické súpravy do štyroch sociálnych zariadení v Luhansku.

Organizácia tiež spravuje regionálne info linky na podporu bezpečnosti osôb migrujúcich na Ukrajine. Od 24. februára do 16. marca IOM Ukrajina poskytla viac ako 12 000 konzultácií prostredníctvom národnej bezplatnej linky pre poradenstvo pre migrantov a boj proti obchodovaniu s ľuďmi („527“).

Medzi tri najčastejšie otázky, ktoré naše tímy dostávajú, patria všeobecné informácie o obchodovaní s ľuďmi a bezpečnom cestovaní, postupoch na získanie azylu a štatútu utečenca a možnej podpore diplomatických inštitúcií a príslušných organizácií.

***

Pre viac informácií kontaktujte:

IOM Ženeva:
Safa Msehli, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +4179 403 5526
Paul Dillon, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +41796369874

(Neoficiálny preklad. Pozrieť anglický originál článku.)

Viac informácií:

Nájdete na webstránke Ukraine: IOM Response 2022.