fbpx

Ženeva – Znepokojujú ma overené správy z dôveryhodných zdrojov o diskriminácii, násilí a xenofóbii voči štátnym príslušníkom tretích krajín, ktorí sa pokúšajú utiecť pred konfliktom na Ukrajine.

Poviem to jasne, diskriminácia na základe rasy, etnickej príslušnosti, štátnej príslušnosti alebo migračného statusu je neprijateľná. Odsudzujem akékoľvek takéto činy a vyzývam štáty, aby túto záležitosť prešetrili a okamžite ju riešili.

Muži, ženy a deti s desiatkami štátnych príslušností, vrátane pracovných migrantov a študentov žijúcich na Ukrajine, čelia akútnym výzvam, keď sa pokúšajú opustiť oblasti zasiahnuté konfliktom, prekračovať hranice do susedných krajín a hľadať pomoc na záchranu života.

Dostávame správy o diskriminácii, ktorá vedie k zvýšenému riziku a utrpeniu.

Susedné štáty musia zabezpečiť, aby všetci tí, ktorí utekajú z Ukrajiny, mali neobmedzený prístup na územie, bez ohľadu na ich štatút a v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. Ochrana a okamžitá pomoc sa musí poskytovať nediskriminačným a kultúrne primeraným spôsobom, v súlade s humanitárnym imperatívom, všetkým ľuďom zasiahnutým konfliktom počas ich cesty do bezpečia.

Vítam návrh Európskej komisie aktivovať smernicu o dočasnom útočisku na pomoc ľuďom utekajúcim z Ukrajiny a vyzývam členské štáty, aby zabezpečili zahrnutie štátnych príslušníkov tretích krajín do takýchto ochranných opatrení.

Vo všetkých prípadoch je IOM odhodlaná a pripravená pomôcť svojim členským štátom a partnerom zabezpečiť inkluzívnu reakciu na humanitárne potreby a krízu na Ukrajine v súlade s medzinárodne uznávanými postupmi obsiahnutými v Smerniciach na ochranu migrantov v krajinách zažívajúcich konflikt alebo prírodnú katastrofu (Guidelines to Protect Migrants in Countries Experiencing Conflict or Natural Disaster).

***

Pre viac informácií prosím kontaktujte:

Safa Msehli, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Viac informácií:

Nájdete na webstránke Ukraine: IOM Response 2022.

***

(Neoficiálny preklad. Pozrieť anglický originál vyjadrenia.)