fbpx

Ženeva – Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) mobilizuje tímy a posilňuje kapacity na Ukrajine a v susedných krajinách, aby reagovali na rastúce humanitárne potreby Ukrajincov, ktorí boli nútení utiecť z krajiny, tých, ktorí boli vnútorne vysídlení, a uviaznutých štátnych príslušníkov tretích krajín.

Podľa prvých údajov tímov IOM v susedných krajinách utieklo z Ukrajiny počas prvých piatich dní po začatí vojenských operácií a eskalácii násilia najmenej 600 000 ľudí.

Prioritou číslo jedna je pre IOM bezpečie a ochrana všetkých osôb, ktoré utekajú z krajiny – vrátane štátnych príslušníkov tretích krajín – a ich prístup k pomoci. Bude tiež dôležité preveriť a posúdiť možné krátkodobé a dlhodobé zraniteľnosti vrátane obchodovania s ľuďmi, ochrany detí, fyzického a duševného zdravia a príchodu zraniteľnejších ľudí so špeciálnymi potrebami vrátane starších, zranených alebo chorých ľudí.

Na základe odhadov IOM je na Ukrajine viac ako 470 000 štátnych príslušníkov tretích krajín rôznych štátnych príslušností, vrátane veľkého počtu zahraničných študentov a pracovných migrantov, z ktorých mnohí v krajine uviazli.

Niekoľko štátov už požiadalo IOM o pomoc pri návrate svojich občanov do Afriky, Ázie a na Blízky východ. Viac ako 50 občanom Tuniska, ktorí prešli do Moldavska, pomáha IOM s relokáciou do Rumunska predtým, ako sa v koordinácii s príslušnými orgánmi vrátia domov prostredníctvom charterového letu.

IOM víta rozhodnutie niekoľkých krajín podniknúť kroky na podporu ukrajinskej diaspóry predĺžením víz a apeluje na štáty, aby bez diskriminácie poskytli ochranu a prístup na územie všetkým, ktorí sa snažia opustiť krajinu.

IOM tiež víta diskusie Európskej únie (EÚ) o poskytovaní dočasného útočiska podľa smernice z roku 2001 o poskytnutí primeranej ochrany a pomoci všetkým, ktorí to potrebujú.

Pomoc IOM k 1. marcu 2022

Organizácia má veľký operačný záber a kapacitu na celej Ukrajine a v susedných krajinách. Vzhľadom na rastúci počet ľudí utekajúcich z krajiny a rastúce humanitárne potreby rozširuje svoju pomoc na podporu vládam.

V Luhansku na Ukrajine poskytla IOM v nedeľu občianskej spoločnosti a miestnym vládnym inštitúciám veľmi potrebnú základnú materiálnu pomoc, aby zabezpečila kontinuitu poskytovania pomoci.

IOM v Poľsku je na hraniciach, aby monitorovala a vyhodnocovala prijímacie podmienky a najnaliehavejšie potreby tých, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, konkrétne nepotravinové položky, duševné zdravie, ochrana, WASH (voda, sanitácia a hygiena) a poskytovanie informácií. IOM spolupracuje aj s rôznymi veľvyslanectvami na preprave ich štátnych príslušníkov z hraníc do Varšavy a uľahčení ich návratu domov. Zriadila sa aj informačná a podporná linka pre osoby utekajúce z Ukrajiny.

IOM podporuje reakciu Rumunska na núdzovú situáciu. Informuje prichádzajúcich Ukrajincov a štátnych príslušníkov tretích krajín cez špeciálne vytvorený portál v koordinácii s rumunskou vládou a “Code for Romania”. Pomáhame tiež vládnej jednotke pre núdzové reakcie pri zosúlaďovaní prísľubov potravinovej a nepotravinovej pomoci, služieb občianskej spoločnosti a verejnosti s potrebami, ktoré boli identifikované na hraničných priechodoch a v prijímacích centrách.

Viac informácií:

Nájdete na webstránke Ukraine: IOM Response 2022.

***

Pre viac informácií prosím kontaktujte:

V Ženeve: Safa Msehli, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +41 79 403 5526
Vo Viedni: Joe Lowry, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +43 660 377 6404
V Bruseli: Ryan Schroeder, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +32 492 25 02 34

(Neoficiálny preklad. Pozrieť anglický originál článku.)