fbpx

Každý migrant, ktorý sa vrátil zo Slovenska do krajiny pôvodu v programe asistovaných dobrovoľných návratov (AVRR) a potrebuje si zabezpečiť základné životné potreby, bývanie alebo zdroj príjmov na živobytie pre seba a svoju rodinu, môže požiadať IOM Slovensko o reintegračnú pomoc.

IOM Slovensko poskytuje reintegračnú pomoc v spolupráci s kolegami IOM v krajine pôvodu, ktorí poznajú miestne podmienky a hovoria jazykom, ktorému migrant rozumie. Migranti podľa svojich individuálnych potrieb a aktuálnej situácie po návrate sa sami rozhodujú, aký druh pomoci chcú využiť.

Migranti využívajú reintegračnú pomoc najčastejšie na:

Zakladanie menších podnikateľských aktivít

Cieľom pomoci je zabezpečiť dlhodobý zdroj príjmov. Migranti zakladajú vlastné firmy, alebo vstupujú do partnerstva s už zabehnutými firmami. Navrátilci úspešne doteraz začali podnikateľské aktivity ako farmy, dielne, obchody, doprava, taxi služby, autoumyvárne a mnohé iné.

Prečítajte si príbeh Rickyho z Filipín, ktorý sa tiež rozhodol založiť vlastné podnikanie v preprave osôb.

Vzdelávanie alebo rekvalifikáciu

Cieľom tejto pomoci je zvýšiť kvalifikáciu navrátilca a tým aj možnosti zamestnať sa. Podpora vzdelávania zahŕňa univerzitné štúdium, stredoškolské štúdium, odborné kurzy, školenia, atď.

Tu je príbeh Sofie z Ukrajiny, ktorá absolvovala kadernícky kurz a následne sa zamestnala v kaderníckom salóne.

Materiálnu pomoc

Cieľom je zlepšiť životnú situáciu bezprostredne po návrate domov. Materiálnu pomoc môžu navrátilci využiť napr. na vybavenie domácnosti alebo rekonštrukciu domu/bytu.

Príbeh Sheremeta z Kosova vám o tejto pomoci povie viac.

Pomoc s ubytovaním

Cieľom je zabezpečiť dočasné bývanie navrátilcom po ich návrate domov. Môže pokryť náklady na nájomné alebo náklady na ubytovanie v ubytovacích zariadeniach.

Navrátilci môžu využiť aj ďalšie typy pomoci, ktoré potrebujú po návrate, napr. zdravotnú pomoc, právne poradenstvo a pomoc pri hľadaní zamestnania.

Navrátilec si môže vybrať aj z viacerých typov pomoci naraz.

Pozrite si krátke video o reintegračnej pomoci IOM:

Pozrite si krátke video IOM o pomoci, ktorú poskytuje migrantom pri návrate zo Slovenska domov:

Pozrite si krátke video IOM o službách, ktoré môžu využiť migranti pri dobrovoľnom návrate zo Slovenska domov:

Od roku 2007 do 30. júna 2017 poskytla IOM Slovensko pomoc po návrate domov 212 migrantom. Pomoc smerovala k navrátilcom v takmer 30 krajinách na celom svete, najčastejšie do Vietnamu, Moldavska a Gruzínska. Každý rok sa zvyšuje počet krajín, v ktorých IOM poskytla reintegračnú pomoc migrantom po návrate domov. Minulý rok prvýkrát pomohla migrantom po návrate na Kubu, Filipíny a do Peru.

Krajiny s reintegračnou pomocou od IOM Slovensko:

Mapa - Krajiny s reintegračnou pomocou od IOM Slovensko za 2007 - jún 2017

 

Ďalšie informácie o programe asistovaných dobrovoľných návratov a reintegrácií nájdete na webovej stránke IOM: www.avr.iom.sk.

logo isf amif fareb sk

IOM Slovensko poskytuje reintegračnú pomoc od januára 2017 do decembra 2019 v rámci projektu Asistované dobrovoľné návraty a reintegrácie v krajine pôvodu (individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.

Projekt je spolufinancovaný Ministerstvom vnútra SR.