Bratislava, 9. apríla 2015 – Obyvatelia metropol dvoch slovenských krajov môžu v apríli spoznať kultúry a ľudí z rôznych kútov sveta. Stačí navštíviť multiCOOLtúrne večery Aj my sme tu doma, ktoré 14. apríla o 18. hodine v prešovskej Christianii a druhé 15. apríla o 18. hodine v Stanici Žilina-Záriečie organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Program otvorí dokumentárny film Aj my sme tu doma o živote migrantov na Slovensku a diskusia so zaujímavými hosťami pôvodom z Ruska a Vietnamu aj o skúsenostiach so životom migrantov. Whiskyho cestovateľské kino ponúkne Prešovčanom fotografickú exkurziu do vzdialených krajín a neznámych kultúr a v žilinskej Stanici zase fotografie novinára Azima Farhadiho priblížia život v Afganistane. Na oboch podujatiach je pripravená ochutnávka tradičných gastronomických špecialít svetových kuchýň, po ktorej príde na rad hlavný bod večera – vystúpenie hudobnej kapely Team Cuba s koncertom temperamentnej kubánskej hudby. Vstup na akcie je voľný.

„Je to skvelá príležitosť, ako sa zabaviť, zoznámiť so zaujímavými ľuďmi, dozvedieť sa viac o iných kultúrach a spoznať ľudí, ktorí pochádzajú spoza našich hraníc a žijú na Slovensku,“ uviedla Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR. Podľa zistení IOM majú obyvatelia Slovenska relatívne málo znalostí o migrantoch a svoj názor na nich si často vytvárajú na základe nedostatočných informácií. „Osobná skúsenosť je najlepší spôsob, ako sa vzájomne spoznať, chápať jeden druhého a vytvárať dobré prostredie na život pre domácich obyvateľov aj ľudí, pre ktorých sa Slovensko stalo druhým domovom,“ dodáva Zuzana Vatráľová.

Ďalšie multiCOOLtúrne večery Aj my sme tu doma pripravuje IOM v máji v Banskej Bystrici a Košiciach.

Podujatia sú súčasťou projektu Migračné informačné centrum IOM na podporu integrácie cudzincov na Slovensku, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu pre integráciu štátnych príslušníkov tretích krajín. Solidarita pri riadení migračných tokov.

IOM pomáha cudzincom, ktorí žijú alebo chcú žiť na Slovensku. Migračné informačné centrum IOM – s pobočkami v Bratislave a v Košiciach – je v slovenských podmienkach prvým a doteraz jediným informačným centrom, ktoré pod jednou strechou poskytuje cudzincom komplexné služby v oblasti právneho, sociálneho a pracovného poradenstva, inklúzie na trh práce, vzdelávania cudzincov a podpory života komunít migrantov na Slovensku.  Podrobnejšie informácie o službách centra sú dostupné na webovej stránke www.mic.iom.sk.

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM tu vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, humanitárnych transferov utečencov a koordinácie Národného kontaktného bodu Európskej migračnej siete v SR. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Predstavenie Migračného informačného centra IOM:

IOM od roku 2006 prevádzkuje Migračné informačné centrum IOM (MIC), ktoré poskytuje bezplatné právne, sociálne a pracovné poradenstvo migrantom a ktoré počas svojej činnosti poskytlo poradenstvo viac ako 9 700  klientom a ich rodinám v hlavných oblastiach života na Slovensku, ako sú pobyt, rodina, zamestnanie, podnikanie, vzdelávanie, občianstvo a pod. Centrum podporuje migrantov pri získaní vzdelania, zvýšení kvalifikácie alebo rekvalifikácii. Realizuje pre nich otvorené kurzy slovenského jazyka a kurzy sociálnej a kultúrnej orientácie v slovenskom prostredí – s cieľom podporiť integráciu migrantov do spoločnosti a na slovenský trh práce. Centrum spolupracuje tiež so zástupcami združení a komunít migrantov na Slovensku – kultúrnymi mediátormi. Tí s podporou centra organizujú podujatia, ktorými predstavujú verejnosti kultúru svojej krajiny, podporujú spoločenský život komunity, pomáhajú svojim krajanom a vytvárajú priestor pre vzájomné spoznávanie sa komunít a majoritnej spoločnosti. Zo skúseností z práce s klientmi centrum realizuje vzdelávacie aktivity pre zástupcov štátnej správy, samosprávy a mimovládnych organizácií zamerané na posilnenie interkultúrnych a komunikačných zručností, ktoré zlepšia kvalitu poskytovaných služieb migrantom v SR. Viac informácií: www.mic.iom.sk.