fbpx

Bratislava, 18. marca 2022 – Zástupkyňa generálneho riaditeľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pre operácie Ugochi Danielsová navštívi od 18. do 21. marca 2022 Slovenskú republiku.

Zástupkyňa generálneho riaditeľa IOM navštívi hraničné prechody v Ubli a vo Vyšnom Nemeckom a veľkokapacitné centrum v Michalovciach pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny a stretne sa s predstaviteľmi štátnej správy, samosprávy a mimovládnych organizácií pôsobiacich na slovensko-ukrajinskej hranici.

Zástupkyňa generálneho riaditeľa IOM Ugochi Danielsová chce osobne podporiť dobrovoľníkov a pracovníkov, ktorí poskytujú ľuďom utekajúcim z Ukrajiny do susedných štátov humanitárnu pomoc, vyjadriť podporu utečencom a identifikovať ďalšie možnosti na rozšírenie tejto pomoci.

V Bratislave sa stretne so štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR (MV SR) Vendelínom Leitnerom, so štátnou tajomníčkou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brockovou, so zástupcom vedúceho Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR Radimom Dvořákom, s riaditeľom Migračného úradu MV SR Jánom Orlovským, s riaditeľom Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ Robertom Guckým a so zástupcami diplomatického zboru na Slovensku.

Novinári sú pozvaní na brífing pre médiá, ktorý sa uskutoční 21. marca od 15.30 do 16.00 v priestoroch Radisson Blu Carlton Hotel na Hviezdoslavovom námestí 3 v Bratislave. Svoju účasť prosím potvrďte do 21. marca do 11.00 e-mailom na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., alebo telefonicky na: 0908 714 067.

Profil zástupkyne generálneho riaditeľa IOM Ugochi Danielsovej je dostupný na webovej stránke IOM: https://www.iom.int/deputy-director-general-operations.

Viac informácií o aktivitách IOM vo svete: www.iom.int.

Viac informácií o aktivitách IOM na Slovensku: www.iom.sk.

– Koniec –

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzivládna organizácia založená v roku 1951 na pomoc presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov ako migračná agentúra OSN. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia v oblasti migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Slovensko v súčasnosti vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi a koordinácie aktivít Európskej migračnej siete. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM realizuje rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.