fbpx
Výzva IOM pre filmárov: Zapojte sa do filmového festivalu o migrácii

Bratislava, 8. júna 2018 – Filmoví tvorcovia môžu prihlasovať svoje filmy do Global Migration Film Festival do 21. júna 2018. Festival každoročne organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v 100 krajinách.

„IOM aj tento rok ponúkne svetovému publiku výnimočné filmy, ktoré cez príbehy migrantov priblížia jeden z najväčších fenoménov súčasnosti a prenesú diváka do často nepoznanej reality migrácie. Prostredníctvom filmu chceme prispieť k diskusii o výzvach aj prínosoch migrácie pre obe strany – pre migrantov aj ich nové krajiny,“ hovorí o zámere festivalu Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

IOM vyzýva na predloženie hraných, dokumentárnych alebo animovaných filmov na tému migrácie, ktoré boli vytvorené po 1. januári 2015 a spĺňajú kritériá festivalu. Ponuka platí pre skúsených aj začínajúcich filmových tvorcov, profesionálnych a amatérskych filmárov, študentov filmových a televíznych fakúlt, škôl filmu či animovanej tvorby, ktorí pracujú s rôznymi filmovými žánrami.

Filmy je možné prihlásiť cez platformu festivalu na FilmFreeway.

Oficiálny výber festivalových filmov pre rok 2018 v kategórii celovečerný film s celkovým trvaním viac ako 41 minút a v kategórii krátky film v dĺžke 15 až 40 minút určí medzinárodná porota. Najlepšie snímky z oficiálneho výberu filmov v oboch kategóriách získajú ocenenie. Špeciálnou cenou festivalu budú tiež odmenené vybrané diela vytvorené výhradne na mobilných telefónoch.

O podrobnostiach výzvy a festivalu informuje webový portál Global Migration Film Festival.

Global Migration Film Festival mal premiéru vo svete v roku 2016. Formát festivalu je jedinečný – IOM každoročne vytvára novú ponuku filmov a kancelárie IOM spolu s partnermi z nich vyberú filmy pre festival, ktorý uskutočnia v svojej krajine.

Minulý rok sa do oficiálneho výberu festivalu dostalo 39 filmov, ktoré sa premietali počas 345 projekcií v 100 krajinách a pritiahli publikum vyše 27-tisíc ľudí.

„IOM zorganizovala festival na Slovensku v roku 2016 aj 2017 a plánujeme sa doň zapojiť aj tento rok. Spomedzi prihlásených filmov budeme na tohoročný festival na Slovensku určite hľadať zaujímavé filmy zo Slovenska a okolitých krajín,“ vyhlásila Vatráľová.

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Ďalšie informácie o festivale:

Webová stránka Global Migration Film Festival (GMFF): http://www.iom.int/global-migration-film-festival

Výzva IOM pre filmárov na zapojenie svojich filmov do GMFF 2018: http://www.iom.int/gmff/submit-your-film

FilmFreeway – platforma na prihlasovanie filmov na GMFF: https://filmfreeway.com/GlobalMigrationFilmFestival

Filmári môžu pred prihlásením svojho filmu na festival zverejniť krátke video alebo upútavku v mobilnej aplikácii Together, ktorá je dostupná v App Store pre iOS a Google Play pre Android. Cez aplikáciu môžu návzájom komunikovať a spolupracovať na rôznych projektoch po celom svete.

Aplikácia Together pre Android v Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iom.together&hl=en

Aplikácia Together pre iOS v App Store: https://itunes.apple.com/us/app/un-together-app/id1287851088?mt=8

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.