fbpx

Bratislava, 13. októbra 2017 – Aj tento rok sa Slovensko zapája do Globálneho filmového festivalu o migrácii. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uvedie 15. a 16. októbra v Kine Lumière v Bratislave filmy a diskusie o živote ľudí na úteku, o príčinách, pre ktoré museli opustiť svoj domov a ako sa mení a rozdeľuje spoločnosť v krajinách Európy pod vplyvom migrácie.

Globálny filmový festival o migrácii organizuje IOM každoročne v takmer 100 krajinách sveta. Na Slovensku sa tento rok festival IOM spojil s Medzinárodným festivalom dokumentárnych filmov Jeden svet a vytvorili samostatnú filmovú sekciu Svet v pohybe s filmami a diskusiami o migrácii.

„Ponúkame filmové dokumenty o ľuďoch, ktorí unikajú pred hrozbou vojnových konfliktov a prenasledovaním a ktorí musia začínať úplne odznova v novom prostredí. Sú poznačení traumami, prežívajú sklamania a trápi ich nevyužitý potenciál, no snažia sa napriek stratám vybudovať si nový život. Na druhej strane sú to snímky o vnímaní a prijímaní migrantov v Česku a vo Fínsku, ktoré dokumentujú rastúce napätie v spoločnosti, jej rozdelenie na rôzne tábory, ako sa prenáša strach medzi verejnosťou a politikmi a kde sa prekračujú krehké hranice medzi dialógom a agresiou,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

Vo filme Salam Neighbor dvaja americkí režiséri dokumentujú život a osudy utečencov pred konfliktom v Sýrii, s ktorými prežili mesiac v jednom z najväčších utečeneckých táborov na svete Za'atari v Jordánsku. Film prináša dovtedy nevidený pohľad na jednu z najnaliehavejších kríz vo svete.

Film Utečenci: Kto ich potrebuje? sleduje príbehy piatich utečencov, ktorým holandská vláda ponúkla nový domov. Aj napriek tomu, že prichádzajú do prostredia so stupňujúcou sa antiimigračnou rétorikou a musia čeliť rôznym prekážkam a nepriaznivému prostrediu, pokúšajú sa prispôsobiť novej spoločnosti čo najskôr. Zaujíma ich, či sú v tejto krajine chcení, užitoční a potrební.

Z filmov Svet v pohybe môžu diváci vidieť tiež dokument Český Alláh slovenskej režisérky Zuzany Piussi žijúcej v Českej republike a fínsky dokument Bod varu od režisérky Eliny Hirvonen.

Globálny filmový festival o migrácii v roku 2017 na Slovensku podporilo Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v Bratislave.

Festival IOM je partnerom Organizácie Spojených národov v kampani Together (Spolu), ktorá podporuje rozmanitosť a inklúziu a zameriava sa na zmenu negatívneho vnímania a postojov k migrantom a utečencom.

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Filmová sekcia Svet v pohybe na festivale Jeden svet: http://jedensvet.sk/sk/svet-v-pohybe

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

Podpora festivalu IOM:

Logo - Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v Bratislave

Globálny filmový festival o migrácii v októbri 2017 v Bratislave podporilo Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v Bratislave.