fbpx

V júni 2022 zaviedla IOM Slovensko (IOM) možnosť dopravy pre ľudí žijúcich v Humanitárnom centre v Gabčíkove. Klienti a klientky môžu každý deň využívať 8-miestny minibus vo forme kyvadlovej dopravy.

Shuttle WM

Každý deň tento minivam dopraví približne 50 ľudí do rôznych miest v blízkosti Gabčíkova. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Denne na kyvadlový autobus nastúpi približne 50 ľudí, ktorí sa ním dostanú do Gabčíkova, Dunajskej Stredy a Bratislavy. Záujemcovia o prepravu prichádzajú do kancelárie IOM, ktorá sa nachádza v Humanitárnom centre v Gabčíkove, aby sa prihlásili na konkrétny termín, kedy potrebujú dopravu. Služba je určená predovšetkým pre zraniteľné skupiny vrátane starších ľudí, rodičov s deťmi, ľudí so zdravotným znevýhodnením alebo pre tehotné ženy.

Gennadij, senior z Černochova, pravidelne využíva službu kyvadlovej dopravy: Autobus mi veľmi pomáha. Chodím za svojím lekárom do Bratislavy, pretože som tam sledovaný v ambulancii. Využíva ho aj moja svokra. Je na invalidnom dôchodku a môže sa jednoducho dostať do hlavného mesta, aby navštívila svojho lekára a využila rôzne sociálne služby, ktoré tam ponúkajú. Veľká vďaka za kyvadlovú dopravu," hovorí Gennadij, keď sa v kancelárii IOM zapisuje na kyvadlovú dopravu na ďalší deň.

Najčastejšie ľudia chodia na poštu v Gabčíkove, kde môžu posielať a prijímať balíky alebo si vyzdvihnúť sociálne príspevky. V Dunajskej Strede navštevujú všetky služby a úrady, ktoré tu sídlia, napríklad Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, policajnú stanicu, nemocnicu a iných lekárov.

Daria z Charkova žije v Gabčíkove už jedenásť mesiacov. Vďaka autobusu sú pre mňa služby a obchody v Bratislave dostupnejšie. Môžem tam vybaviť aj to, čo by v Gabčíkove nebolo možné," hovorí Daria.

Od spustenia služby až doposiaľ využilo prepravnú službu už viac ako 8 000 ľudí žijúcich v Humanitárnom centre v Gabčíkove.

S podporou:

logo us flag

U.S. Department of State Bureau of Population, Refugees, and Migration.