fbpx
Diskusný večer EMN: Migrácia v dôsledku klimatických zmien, 23. august 2018, Bratislava

Do roku 2050 môže byť vyše 140 miliónov ľudí nútených opustiť svoje domovy pre neúrodu, nedostatok vody, záplavy či stúpanie hladiny morí spôsobené klimatickými zmenami. O migrácii vyvolanej klimatickými zmenami diskutovali experti zo Svetovej banky, Akadémie vied ČR a IOM.

Diskusný večer Migrácia v dôsledku klimatických zmien sa začal vo štvrtok 23. augusta v Kine Lumière v Bratislave premietnutím dokumentárneho filmu Anoteho archa o zničujúcich dôsledkoch klimatických zmien pre ostrovný štát Kiribati v Tichomorí a jeho obyvateľov. Kiribati je jednou z prvých krajín, ktoré ohrozuje stúpajúca hladina morí a mnohí jej obyvatelia už boli nútení hľadať bezpečie za hranicami domova.

Foto - Diskusný večer EMN: Migrácia v dôsledku klimatických zmien, august 2018, Bratislava

Na projekciu filmu nadviazala diskusia s odborníkmi o dôsledkoch klimatických zmien na migráciu a o možnostiach riešenia situácie ľudí zasiahnutých týmto globálnym fenoménom. Diskutovali: Kanta Kumari Rigaud, environmentálna špecialistka zo Svetovej banky, Jeffrey Labovitz, regionálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pre krajiny Východnej Afriky a Afrického rohu, a Alexander Ač, vedecký pracovník z Centra výskumu globálnej zmeny Akadémie vied ČR.

Diskusný večer bol súčasťou 6. ročníka Vzdelávacieho seminára EMN o migrácii Príčiny a dôsledky nútenej migrácie, ktorý zorganizovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor aktivít Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku.

logo emn new sk