fbpx

Bratislava, 23. augusta 2021 – Odborníci z 15 krajín vystúpia 24. – 26. augusta 2021 na ôsmom ročníku Vzdelávacieho seminára EMN o migrácii, ktorého strešnou témou je Migrácia v multilaterálnom svete. Online seminár organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku.

„Aktuálny vývoj vo svete potvrdzuje, že na efektívne riadenie migrácie sú dôležité multilaterálne riešenia s dôrazom na spoluprácu a dialóg medzi aktérmi na národnej i medzinárodnej úrovni,“ hovorí Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

Odborníci z Grécka, Holandska, Líbye, Mexika, Nórska, Slovenska, USA a ďalších krajín sa z pohľadu tvorcov politík, výskumu, akademickej oblasti a pracovníkov v teréne budú venovať úlohe multilateralizmu pri riadení migrácie a dopadom medzinárodnej spolupráce na migrantov a utečencov v tranzitných a cieľových krajinách. Perspektívu rozšíria tiež o témy, ako sa žije v utečeneckých táboroch v Grécku, aká je  migračná situácia v Afganistane, v Líbyi a Stredomorí alebo ako posilniť legálne možnosti migrácie a pracovnej mobility do EÚ.

Seminár je určený najmä pre pracovníkov slovenskej štátnej a verejnej správy, neziskových organizácií, výskumných inštitúcií a akademickej obce, ktorí sa venujú oblasti migrácie a medzinárodnej ochrany. Na podujatí sa zúčastnia aj členovia Európskej migračnej siete (EMN) z iných európskych krajín a ďalší zahraniční účastníci.

Seminár ponúka aj tri podujatia pre verejnosť. V utorok 24. augusta o 13.00 sa uskutoční online diskusia Ako pomáha Slovensko migrantom a utečencom? Diskusiu s odborníkmi o migračných politikách Slovenska a o pomoci zraniteľným ľuďom vo svete bude možné sledovať na YouTube kanáli IOM Slovakia.

Druhým podujatím bude v utorok o 20.00 v Kine Lumière v Bratislave premietanie filmu Polnočný cestujúci (Midnight Traveler). Afganský režisér Hassan Fazili bol nútený spolu so svojou manželkou a dvomi dcérami pod hrozbou smrti utiecť pred Talibanom zo svojho domova a sám zdokumentoval niekoľkoročnú strastiplnú cestu svojej rodiny do Európy.

V stredu 25. augusta o 20.00 uvedieme v Kine Lumière slovenskú premiéru nemeckého filmu Koľaj 11 (Gleis 11) spolu s prednahratým rozhovorom s režisérom. Çağdaş Eren Yük sfilmoval príbehy piatich rodín, ktoré rozprávajú o živote prvej generácie nemeckých pracovných migrantov – ich snoch, očakávaniach, obavách a o tom, aká bola realita od počiatku po súčasnosť.

Podrobnejšie informácie o seminári a podujatiach pre verejnosť sú dostupné na www.emnseminar.sk.

– Koniec –

Informácie pre redakcie:

Prípadný záujem zástupcov médií o online rozhovor s rečníkmi vzdelávacieho seminára je potrebné dohodnúť si vopred s Úradom IOM v SR, mobil: 0917 421 516, email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Rozhovory budú sprostredkované podľa disponibility rečníkov.

Program seminára EMN v roku 2021: https://www.emnconference.sk/programme-and-participants.html

Viac informácií:

O Vzdelávacom seminári EMN, jeho programe a rečníkoch: www.emnseminar.sk

O online diskusii Ako pomáha Slovensko migrantom a utečencom?, 24. 8. 2021 o 13.00: www.facebook.com/events/369505061334794

Live stream diskusie Ako pomáha Slovensko migrantom a utečencom?: https://youtu.be/xyH5FwIuAww

O premietaní filmu Polnočný cestujúci (Midnight Traveler), 24. 8. 2021 o 20.00 v Kine Lumière v Bratislave: www.facebook.com/events/231566785536039

O premietaní filmu Koľaj 11 (Gleis 11), 25. 8. 2021 o 20.00 v Kine Lumière v Bratislave: www.facebook.com/events/540733347139910

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

Predstavenie EMN:

Európska migračná sieť (European Migration Network – EMN) poskytuje aktuálne, objektívne, spoľahlivé a porovnateľné informácie o migrácii štátnych príslušníkov tretích krajín na podporu tvorby politík EÚ a jej členských štátov. Medzi hlavné aktivity EMN, ktoré koordinuje Európska komisia, patrí príprava štúdií, výročných správ a Slovníka pojmov z oblasti migrácie a azylu, výmena informácií v rámci systému ad hoc otázok a organizovanie rôznych odborných stretnutí.

EMN vznikla na základe Rozhodnutia Rady 2008/381/ES a financuje ju Európska únia. Aktivity EMN na Slovensku spolufinancuje Ministerstvo vnútra SR.

EMN koordinuje Európska komisia v spolupráci s národnými kontaktnými bodmi členských štátov EÚ a Nórska, Gruzínska a Moldavska. Na Slovensku EMN koordinuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), ďalšími členmi sú: Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Štatistický úrad SR.

logo emn new sk


Viac informácií: www.emn.sk a www.ec.europa.eu/emn.