fbpx

Poskytnúť vojnou zasiahnutým ľuďom z Ukrajiny ubytovanie a pomoc s integráciou na niekoľko mesiacov tak, aby mali dostatok času nájsť si prácu a vlastný prenájom – to je cieľom programu podpory bývania, ktorý Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) spustila v septembri 2022 v Košiciach.

Strojar 1 WM

Sociálna pracovníčka IOM pomáha jednej z klientok s vypisovaním dokumentov. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

„Postaviť sa na vlastné nohy v inej krajine bez zázemia, práce, či jazyka je mimoriadne náročné,“ hovorí o myšlienke programu Martina Varholik, šéfka regionálnej kancelárie IOM v Košiciach. „Ubytovanie a jedlo – to sú základné potreby, ktoré musia byť naplnené, aby človek vôbec mohol uvažovať o tom, čo ďalej. Až potom prídu na rad ďalšie veci, o ktorých môže uvažovať, ako práca, zdravie, škola, či jazyk,“ vysvetľuje Martina Varholik.

Od septembra 2022 sa v košickej ubytovni ubytovalo takmer 120 ľudí z Ukrajiny.

„Sú to prevažne matky s deťmi, ktorým dávame prednosť, keďže ide o zraniteľnú skupinu,“ vysvetľuje koordinátorka programu podpory bývania IOM Slovensko, Lucia Šlosárová.„Za sedem mesiacov trvania tohto programu si vlastné ubytovanie našlo už 51 ľudí, čo dokazuje, že je potrebný,“ dodáva Lucia Šlosárová.

Tatiana sa snaží zabezpečiť tie najlepšie podmienky pre svoju rodinu

Vhodný byt aktuálne hľadá aj Tatiana so svojou rodinou – šestnásťročnou dcérou Mariou, šesťročnou Darynou a svokrou. Pochádzajú z ukrajinského Dnipra a strednodobé ubytovanie v Košiciach využívajú už päť mesiacov. Tatiana pracuje v záhradníckej firme v blízkosti Košíc, kde sa stará o rastliny. Nie je to jej práca snov, ale je šťastná, že dokáže uživiť rodinu a pomýšľať na prenájom bytu, zatiaľ čo manžel a otec rodiny ich podporuje na diaľku, keďže pre vojnu musel zostať na Ukrajine. Za posledný rok sa s manželom stretli asi štyrikrát a pri spomienke na rozdelenú rodinu a manžela sa jej zaslzia oči.

s električkou WM

Tatiane chýba jej manžel, ktorý musel kvôli mobilizácii zostať na Ukrajine. Zároveň je však na neho hrdá, keďže jeho firma logisticky podporuje ukrajinskú armádu. V konečnom dôsledku je však starostlivosť o rodinu na nej. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

„Staršia dcéra už dospieva a potrebuje svoje súkromie, mladšia by mala v septembri nastúpiť do školy a tiež bude potrebovať priestor na učenie. Svokra je už staršia a potrebuje pokojnejšie miesto. Videli sme už niekoľko bytov. Je výzva nájsť taký, ktorý bude vhodný a zároveň si ho budeme môcť dovoliť,“ hovorí Tatiana. Jej staršia dcéra Maria chodí na gymnázium a mladšiu Darynu cez deň stráži babka, aby Tatiana mohla chodiť do práce.

Tatiana po evakuácii z Dnipra žila s dcérami niekoľko mesiacov v Spojených štátoch. Keďže sa im nepodarilo vybaviť legálny pobyt v USA, rozhodli sa pre odchod na Slovensko. Približne osem mesiacov žili v dedine v blízkosti Košíc, kde ich prichýlila miestna cirkev. Od októbra sú v programe podpory bývania.

V priebehu roka od vypuknutia vojny sa ich životy niekoľkokrát obrátili naruby, Tatiana však verí, že čoskoro sa budú opäť podobať normálu. Chce si splniť svoj sen – dokončuje si online kurz grafického dizajnu, ktorému by sa chcela venovať v budúcnosti, a chodí aj na kurzy slovenského jazyka, ktoré organizuje IOM. Jej cieľ je jasný: lepšia uplatniteľnosť na trhu práce. 

Pracovné poradenstvo je v ubytovni jednou zo služieb, ktorú majú ľudia kedykoľvek k dispozícii.

„Pomáhame im s písaním životopisov, hľadaním práce na internete či v komunikácii so zamestnávateľom. Pomoc s hľadaním zamestnania je najžiadanejšia,“ hovorí sociálna pracovníčka IOM Veronika Čavisová. „Sprevádzame našich klientov od úplne prvých krokov na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny až po prípadné sťahovanie sa do nového bytu,“ dodáva.

Program klientom poskytuje potrebnú pomoc, vďaka ktorej sú schopní sa osamostatniť. Medzi ďalšie služby patrí právne, sociálne a psychologické poradenstvo.

Domáca atmosféra v spoločnej kuchyni

Ľudia v ubytovni internátneho typu môžu variť v spoločnej kuchyni a tráviť čas v spoločenskej miestnosti, kde sa väčšinou hrajú deti rôzneho veku. Kuchyňa je aj priestorom na zdieľanie malých radostí všedných dní, ktoré zažijú klienti. Len pred pár dňami sa z úspešného hokejového turnaja v Slovinsku vrátil trinásť ročný Arťom. Jeho mama Helena hrdo ukazuje zlatú medailu pracovníčkam IOM a každému, kto ide okolo.

Artem new WM

Arťom v kuchyni so svojou mamou Olenou, sociálnymi pracovníčkami IOM a zlatou medailou z hokejového turnaja v Slovinsku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Arťom hrá za HK Sršne Košice a v Slovinsku bol v národnom výbere Slovenskej republiky. Je ľavým útočníkom a s piatimi gólmi patril medzi najúspešnejších strelcov turnaja. „Hrá hokej od piatich rokov, trénuje sedemkrát týždenne,“ vysvetľuje Helena s hrdosťou v očiach. Hanblivejší Arťom len potvrdí svoje nadšenie pre hokej aj pre život na Slovensku.

„Toto ubytovanie je naša bezpečná zóna, v ňom sa cítime chránení, máme sa stále na koho obrátiť so žiadosťou o pomoc. Bol to skvelý začiatok, ale po pár mesiacoch je čas ísť ďalej a pokúsiť sa žiť normálny život,“ uzatvára s nádejou v hlase Tatiana.

IOM Slovensko plánuje rozšíriť program podpory bývania v ďalších mestách na Slovensku.

Program podpory bývania IOM v Košiciach

Program podpory bývania je určený pre ľudí z Ukrajiny s cieľom pomôcť im integrovať sa na Slovensku. Program je podporovaný portfóliom služieb Migračného informačného centra, ako napríjklad: právne a pracovné poradenstvo, kurzy slovenského jazyka, psychologická podpora a sociálne poradenstvo.

Program podpory bývania v Košiciach zatiaľ poskytol strednodobé ubytovanie 119 ľuďom z Ukrajiny. Z toho počtu sa 51 ľuďom podarilo nájsť vlastné ubytovaie, 28 detí bolo umiestnených do škôl a škôlok a 16 ľudí využilo psychologické poradenstvo.

Služby programu podpory bývania IOM

iom banner ukraine 2023 04 18 housing kosice sk

Infografika © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Zváčšiť infografiku.

Autorka článku a fotografií: Dušana Štecová, IOM Slovensko

S podporou: 

logo ceb mrf web

 

logo japan web

 

 logo Norway w zone