fbpx

Zníženie stresu, zlepšenie nálady a možnosť sebavyjadrenia u ľudí, ktorí spracúvajú traumu – aj to sú hlavné ciele muzikoterapie pri podpore duševného zdravia.

„Bubnovačka" v Humanitárnom centre v Gabčíkove. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

„Bubnovačka" v Humanitárnom centre v Gabčíkove. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

IPčko, implementačný partner IOM v starostlivosti o duševné zdravie a poskytovaní psychologickej a sociálnej podpory ľuďom z Ukrajiny, pracuje s odídencami a odídenkyňami v Humanitárnom centre v Gabčíkove na podpore duševného zdravia už niekoľko mesiacov. Jednou z aktivít bola práve skupinová muzikoterapia s bubnami, bongami a ďalšími perkusiami, nazvaná „Bubnovačka“. Prvé spoločné bubnovanie sa uskutočnilo vo februári 2023.

Terapia hudbou je efektívnym nástrojom pri podpore duševného zdravia, ktorý pomáha redukovať úzkosť, ponúka emocionálnu úľavu a uľahčuje vzájomné sociálne interakcie. Muzikoterapia a hranie na bubny majú pozitívny efekt aj na elimináciu symptómov traumy a takisto prispievajú k čo najefektívnejšiemu spracovaniu traumatických zážitkov.

Pri spoločnom hraní na hudobné nástroje v skupine, sa zúčastnení ľudia vzájomne obohacujú o nové medziľudské skúsenosti a trénujú si komunikačné zručnosti. Učia sa navzájom vnímať, počúvať a komunikovať. Mať možnosť pomenovať a vyjadriť svoje pocity na bezpečnom mieste, je takisto dôležitý nástroj, vďaka ktorému je možné posilniť duševné zdravie u ľudí utekajúcich pred vojnou.

IOM v spolupráci s IPčkom od začiatku vojny na Ukrajine poskytla starostlivosť o duševné zdravie, psychologickú a sociálnu podporu viac ako 8 100 ľuďom, ktorí utiekli pred konfliktom na Slovensko.

S podporou:

logo japan web

 

logo gffo web

 

logo us flag

U.S. Department of State Bureau of Population, Refugees, and Migration.