fbpx

This article is published only in Slovak language.

Bratislava, 1. apríla 2022 – Život cudzincov na Slovensku môžete lepšie spoznať vo videách, ktoré vytvorili traja influenceri v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). Učitelia môžu využiť videá vo vzdelávaní o migrácii.

„Influenceri Lužifčák, Sandra @Dejepis Inak a Bača sa rozprávajú s mladými ľuďmi pôvodom z Ukrajiny, Iránu a Pobrežia Slonoviny o ich živote na Slovensku. Cez rozhovory a ich príbehy bližšie spoznáte migráciu a cudzincov z rôznych krajín a odlišných kultúr, ktorí žijú na Slovensku. Rozhovory dopĺňajú údaje o skutočnej situácii v oblasti migrácie,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

Pre pedagogických pracovníkov a lektorov pripravila IOM Slovensko inštruktážny materiál Aj my sme tu doma. Nájdu v ňom fakty, čo je to migrácia, aké stereotypy a mýty s ňou spájajú, a 14 aktivít, ktoré dokážu aj s videami priamo využiť vo vyučovaní a zaujímavou formou začleniť tému migrácie do svojho vzdelávania.

„Chceme poskytnúť pedagogickým pracovníkom a lektorom flexibilný a užívateľsky prístupný materiál s informáciami, s aktivitami a odkazmi na ďalšie zdroje, s ktorými dokážu jednoducho a zaujímavou formou pripraviť tému o migrácii a na základe podložených informácií otvoriť diskusiu, búrať stereotypy, mýty a predsudky a zvýšiť povedomie o migrácii a cudzincoch na Slovensku,” dopĺňa Vatráľová.

IOM v marci 2022 v Bratislave vyškolila na použitie inštruktážneho materiálu, faktov o migrácii, interaktívnych aktivít a videí s cudzincami vo vzdelávaní o migrácii riaditeľov, učiteľov a sociálnych pedagógov základných škôl, sociálnych pracovníkov z nízkoprahových centier, školských psychológov a pracovníkov Centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie z 11 rôznych miest na Slovensku.

Dôležitou pomôckou vo vzdelávacích materiáloch sú tiež informácie, ako rozpoznať hoaxy a dezinformácie, ako rozpoznať zmanipulovanú fotografiu a ako sa zodpovedne správať na internete.

„Migrácia je častým terčom dezinformácií a hoaxov v spoločnosti aj na internete. Dezinformácie prezentujú migráciu hlavne ako civilizačnú hrozbu, bezpečnostné riziko a sociálne bremeno. Práve internet je stále používanejším zdrojom informácií, obzvlášť medzi mladými ľuďmi. Považujeme za dôležitú súčasť vzdelávania o migrácii aj posilňovanie ich kritického postoja voči informáciám a zdrojom, z ktorých čerpajú informácie,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová.

Súbor vzdelávacích materiálov IOM o migrácii pod súhrnným názvom Aj my sme tu doma okrem videorozhovorov a metodickej príručky pozostáva tiež z dokumentárneho filmu, informačného plagátu a zo série podcastov, ku ktorým vytvorila aj tipy na aktivity s podcastmi vo vzdelávaní.

V Slovenskej republike žilo koncom roka 2021 podľa štatistík Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ 167 519 cudzincov s povolením na pobyt, čo je 3,1 % populácie krajiny. V decembri 2021 bolo podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Slovensku zamestnaných 66 188 cudzincov, vyše 38-tisíc z nich z krajín mimo EÚ.

Súbor vzdelávacích materiálov vydala a tréning uskutočnila IOM Slovensko v rámci projektu Aj my sme tu doma II za podpory Ministerstva spravodlivosti SR.

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzivládna organizácia založená v roku 1951 na pomoc presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov ako migračná agentúra OSN. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia v oblasti migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Slovensko v súčasnosti vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi a koordinácie aktivít Európskej migračnej siete. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM realizuje rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

Podpora projektu Aj my sme tu doma II:

Logo Ministerstvo spravodlivosti SR

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).