fbpx

This article is published only in Slovak language.

Bratislava, 5. augusta 2022 – Ľudia unikajúci pred vojnou sa najčastejšie pýtajú, či prídu o dočasné útočisko na Slovensku, ak vycestujú na Ukrajinu za svojimi príbuznými.

Vyplýva to z údajov Migračného informačného centra IOM (MIC), ktoré prostredníctvom e-mailu a informačných liniek poskytuje ukrajinským občanom a občanom krajín mimo Európskej únie právne, sociálne a pracovné poradenstvo na diaľku a odporúčania na príslušné služby.

„Medzi prvými ľuďmi, s ktorými sa na Slovensku stretávajú na hraničných prechodoch a asistenčných centrách vo Vyšnom Nemeckom, Ubli, Michalovciach či v Košiciach, sú aj pracovníci IOM Slovensko. Do začiatku augusta 2022 IOM poskytla viac ako 3 840 ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine okamžitú osobnú pomoc a dôležité informácie o dočasnom útočisku na Slovensku, ako oň požiadať, poradenstvo o službách, pobyte, doprave, systéme sociálnej ochrany alebo zamestnaní na Slovensku,“ hovorí Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na Slovensku.

„Považujeme za mimoriadne dôležité, aby sme okrem týchto služieb zvyšovali povedomie ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine o rizikách obchodovania s ľuďmi. Poskytujeme tiež kontaktné údaje na informačné linky pre ďalšie otázky a situácie, ktoré môžu nastať počas ich pobytu na Slovensku,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová.

Okrem tejto osobnej pomoci IOM poskytuje bezplatné služby a poradenstvo MIC na diaľku. Od vypuknutia vojny, s narastajúcim počtom ľudí, ktorých zasiahla vojna, boli nútení opustiť svoj domov a prišli na Slovensko, sa počet ľudí využívajúcich tieto služby MIC znásobil.

Len od 24. februára 2022 do 1. augusta 2022 IOM poskytla informácie a právne poradenstvo viac ako 6 847 ľuďom, vrátane ukrajinských utečencov a občanov z krajín mimo EÚ. Na porovnanie, v za celý rok 2021 využilo poradenské služby MIC celkovo 7 572 klientov.

„Ľudia po príchode na Slovensko sa tiež najčastejšie dopytujú, ako môžu zmeniť svoje dočasné útočisko na prechodný pobyt, najmä za účelom zamestnania, čo robiť, ak chcú zmeniť zamestnávateľa počas platnosti svojho pobytu na Slovensku či ako môžu získať slovenské občianstvo,“ dodáva Zuzana Vatráľová.

IOM tiež pravidelne aktualizuje webovú stránku MIC www.mic.iom.sk, kde sú dostupné dôležité informácie a kontakty pre ľudí utekajúcich pred vojnou. Táto online podpora je dostupná v ukrajinskom, slovenskom, anglickom a ruskom jazyku. Od 24. februára 2022 do 2. augusta 2022 navštívilo web MIC 365 266 používateľov.

Pre vojnu muselo opustiť svoje domovy a presídliť sa vo vnútrozemí Ukrajiny 6,64 milióna ľudí. Ďalších vyše 10,32 milióna ľudí utieklo z Ukrajiny do zahraničia.

Poradenstvo a pomoc ľuďom z Ukrajiny poskytuje IOM Slovensko s podporou Rozvojovej banky Rady Európy (Council of Europe Development Bank), Spolkového ministerstva zahraničných vecí Nemecka (German Federal Foreign Office), vlády Japonska (Government of Japan), Ministerstva zahraničných vecí Nórska (Norwegian Ministry of Foreign Affairs), Švajčiarskej agentúry pre rozvoj a spoluprácu (Swiss Agency for Development and Cooperation) a Úradu Spojených štátov amerických pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu (United States Bureau of Population, Refugees, and Migration).

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Ako IOM Slovensko pomáha ľuďom z Ukrajiny: https://iom.sk/sk/novinky-a-podujatia/1514-assistance-to-people-fleeing-war-in-ukraine-iom-slovakia.html

Oficiálna globálna webová stránka o pomoci IOM Ukrajine: Ukraine: IOM Response 2022.

Informácie a pomoc pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) – Migračné informačné centrum:

Info linka:   0850 211 478 (z územia SR) 
Zo zahraničia:  +421 2 5263 0023, +421 55 625 8662
Telegram / Signal:  +421 908 767 853 (len hlasové služby)
 Email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 Webová stránka:  www.mic.iom.sk

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzivládna organizácia založená v roku 1951 na pomoc presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov ako migračná agentúra OSN. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia v oblasti migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Slovensko v súčasnosti vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi a koordinácie aktivít Európskej migračnej siete. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM realizuje rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

S podporou:

Poradenstvo a pomoc ľuďom z Ukrajiny poskytuje IOM Slovensko s podporou Airbnb, Council of Europe Development Bank, German Federal Foreign Office, Government of Japan, Norwegian Ministry of Foreign Affairs, Swiss Agency for Development and Cooperation a United States Bureau of Population, Refugees, and Migration.

logo airbnb horiz web

 

logo ceb mrf web

 

logo gffo web

 

logo japan web

 

logo norway web

 

logo swiss sem web

 

logo us flag