fbpx
3. ročník festivalu filmov o migrácii bude v decembri 2018 v Bratislave

This article is published only in Slovak language.

Bratislava, 3. decembra 2018 – Global Migration Film Festival uvedie 4. a 5. decembra v Kine Lumière v Bratislave tri pozoruhodné filmy o dôvodoch migrácie do Európy, o radikálnom zásahu sýrskeho konfliktu do životov ľudí a o výzvach, ktorým utečenci čelia v neznámom prostredí v nových krajinách. Festival organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

„IOM aj tento rok ponúkne zaujímavé filmy o jednom z najväčších fenoménov súčasnosti. Migrácia zahŕňa tisíce príbehov, ktoré divákov prenesú do často nepoznanej reality migrácie a ktoré hľadajú odpovede na otázky, prečo ľudia opúšťajú svoje domovy, čomu čelia počas náročnej cesty, aký je ich život cudzincov v neznámom prostredí ďaleko od domovov či aké sú výzvy aj prínosy migrácie pre obe strany – pre migrantov aj ich nové domovy,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

Festival predstaví slovenskému publiku 4. decembra film Bushfallers – Na ceste za svojím snom, v ktorom filmármi hľadajú odpoveď na zdanlivo jednoduchú otázku, prečo sa Afričania rozhodnú migrovať do Európy. Cez osobné príbehy, ašpirácie, sny a hlbokú realitu odhaľuje motívy, ktoré stoja za rozhodnutím opustiť svoj domov alebo sa doň vrátiť.

V dvojprojekcii filmov 5. decembra diváci uvidia snímky Adnanov otec a Prehliadaní. Prvý film začína sprevádzať lekára – utečenca zo Sýrie práve vo chvíli, keď so synom Adnanom začína nový život v Dánsku a musí čeliť výzvam, pred ktoré sú postavení mnohí ďalší v ich situácii. Film Prehliadaní cez príbehy sýrskych migrantov sprostredkúva silné svedectvo, ako im vojna v Sýrii radikálne zmenila život a priviedla ich do Európy.

Vstup na festival je voľný. Filmy budú premietnuté v pôvodnom znení s anglickými a slovenskými titulkami.

Global Migration Film Festival mal premiéru vo svete v roku 2016. Formát festivalu je jedinečný – IOM každoročne vytvára novú ponuku filmov a kancelárie IOM spolu s partnermi z nich vyberú filmy pre festival, ktorý uskutočnia v svojej krajine. Minulý rok sa do oficiálneho výberu festivalu dostalo 39 filmov, ktoré sa premietali počas 345 projekcií a pritiahli publikum vyše 27-tisíc ľudí.

V roku 2018 sa festival vo svete začal 28. novembra a nasledujúce projekcie štyroch desiatok filmov vo vyše 100 krajinách vyvrcholia 18. decembra na Medzinárodný deň migrantov. Tento deň ustanovilo Valné zhromaždenie OSN, aby pripomenulo, že treba zaistiť dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd všetkých migrantov.

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

O Global Migration Film Festival 4. – 5. 12. 2018 v Bratislave: https://iom.sk/sk/novinky-a-podujatia/1139-pozvanka-na-global-migration-film-festival-4-5-december-2018-bratislava.html

Global Migration Film Festival 2018 na Slovensku v programe Kina Lumière: http://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8722/informacia-9546

Webová stránka o Global Migration Film Festival vo svete: http://www.iom.int/global-migration-film-festival

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.