fbpx

Vypočujte si druhú epizódu podcastu NavzáIOM, ktorá prináša pohľad do Migračného informačného centra (MIC) – kľúčového programu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), v ktorom poskytuje podporu inklúzie migrantov na Slovensku.

Banner - Podcast NavzáIOM - Epizóda 2

MIC na Slovensku pôsobí už od roku 2006 a migrantom poskytuje bezplatné služby od ich prvých krokov na Slovensku – právne a sociálne poradenstvo, pracovné poradenstvo vrátane pomoci pri hľadaní zamestnania, rekvalifikácie a výučby slovenského jazyka a podporuje komunitný život migrantov na Slovensku.

V minulosti najprv v Bratislave a Košiciach a od apríla 2023 môžu migranti využiť poradenstvo a služby MIC aj vo všetkých ostatných krajských mestách na Slovensku.

V podcaste sa tiež dozviete:

Ako vyzerá práca v MIC.

S čím ľudia potrebujú pomôcť najčastejšie.

Pre koho a načo takéto informačné centrum dôležité.

Ako sa na fungovaní a službách MIC odrazila vojna na Ukrajine.

Koľkým ľuďom už pomohlo MIC.

Viac informácií o poradenstve a službách MIC nájdete na www.mic.iom.sk.

Hostia 2. epizódy podcastu NavzáIOM

Foto - Hostia podcastu NavzáIOM #2 o MIC

Nahrávanie podcastu NavzáIOM #2 o MIC. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

V tejto epizóde Dušana Štecová spovedala pracovníkov MIC, ktorí poskytujú bezplatné služby a poradenstvo migrantom a poskytujú podporu životu ich komunít na Slovensku:

Mária Guido Sásová koordinuje poskytovanie právneho poradenstva v MIC a poskytuje právne poradenstvo klientom. Okrem toho tiež školí zamestnávateľov, ako zamestnávať migrantov na Slovensku, moderuje informačné webináre a analyzuje a pripomienkuje legislatívu týkajúcu sa migrácie.

Yasmina Stupak je koordinátorka MIC pre spoluprácu s komunitami migrantov na Slovensku, organizuje pre ne kultúrne a informačné podujatiao prvých krokoch či o pobyte na Slovensku.

Tomáš Tahy v MIC koordinuje v MIC podporu ďalšieho vzdelávania a rekvalifikácie migrantov, poskytuje pracovné poradenstvo a organizuje kurzy slovenského jazyka pre migrantov.

Vypočujte si 2. epizódu Podcastu NavzáIOM:

Vypočujte si všetky podcasty IOM Slovensko:

https://iomslovakia.podbean.com/