fbpx

Medzinárodná organizácia pre migráciu Slovensko pomáha pri doručovaní potravinovej pomoci ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Denne sa z výdajne potravín a priamou distribúciou podarí v Michalovciach a okolí doručiť približne 60 balíkov potravinovej pomoci rodinám aj jednotlivcom. 

Jednou z klientok je aj 32-ročná Anna, ktorá pred vojnou bývala v Kyjeve, no od marca 2022 je na Slovensku. V mestečku Strážske žije spolu s 10 mesačným synom Markom.

„Znamená to pre nás veľa. Je to pre nás finančná aj morálna podpora. Vďaka nej vieme, že sú ľudia, ktorí na nás myslia, starajú sa o nás a chcú nám uľahčiť život, ktorý trávime mimo domova. Nemám prácu, pretože mám bábätko, ktoré nemá ani jeden rok. Som tu s ním sama, z času na čas nás navštívi moja mama,“ vysvetľuje svoju životnú situáciu Anna.

Anna a jej syn Marko dostávajú potravinovú pomoc pravidelne. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Anna a jej syn Marko dostávajú potravinovú pomoc pravidelne. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Potravinová pomoc najčastejšie smeruje k matkám s deťmi, starším osamelým ženám, či starým rodičom.

Potravinové balíčky, ktoré pochádzajú z Potravinovej banky Slovenska, obsahujú základné potraviny ako múku, olej, cestoviny, ryžu, instantné polievky, mlieko, či čerstvú zeleninu a pečivo.

„Najdôležitejšie je potraviny rodinám priamo doručiť, pretože niektorí ľudia o tejto možnosti pomoci nevedia alebo sa k nej nemôžu dostať. Distribuujeme ich z nášho skladu v Michalovciach do mesta a do okolia každý deň,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR.

„Cieľom je, aby potravinová pomoc zabezpečila základné potreby zraniteľnej skupine ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Zároveň monitorujeme situáciu a vedieme ľudí k tomu, aby boli schopní si pomôcť sami,“ dodáva Zuzana Vatráľová.

Balíky potravinovej pomoci sa balia a expedujú k ľuďom zo skladu, ktorý zabezpečuje IOM. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Denne sa zo skladu expeduje takmer 60 balíkov potravinovej pomoci priamo ľuďom, ktorí to potrebujú. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Aby sa potraviny dostali k ľuďom, ktorí ich potrebujú, je potrebná spolupráca viacerých organizácií. Klientov, ktorí dostávajú potravinovú pomoc, vyhľadávajú ľudia z ďalších charitatívnych a neziskových organizácií.

„Máme rodiny, ktorým doručujeme jedlo pravidelne, ale stále pribúdajú aj noví klienti. Vďaka distribúcii môžeme pokryť čo najväčšiu skupinu odídencov,“ hovorí Zuzana Michalková zo Slovenskej únie sluchovo postihnutých.

„K dispozícii je aj naša výdajňa jedla v Michalovciach, do ktorej si klienti môžu prísť potravinové balíčky zobrať sami,“ dopĺňa Michal Džugan z Filantropie Michalovsko-Košickej eparchie, ktorý má výdajňu na starosti.

Od začiatku decembra do 10. januára bolo zatiaľ vydaných takmer 2 600 balíkov. Doručovanie potravinovej pomoci je zatiaľ naplánované do konca marca 2023, ale v prípade, že bude táto forma pomoci potrebná v dôsledku situácie na Ukrajine potrebná aj naďalej, projekt sa predĺži.

Cesta potravinovej pomoci:

Cesta potravinovej pomoci © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Infografika © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Kliknite na zväčenie obrázku.

  1. Potravinová banka Slovenska a Filantropia Michlovsko-Košickej eparchie a ďalší donori dodávajú potraviny Slovenskej únii sluchovo postihnutých v Michalovciach
  2. IOM Slovakia zabezpečuje skladové priestory na uskladnenie týchto potravín
  3. Potraviny sa v sklade balia do potravinových balíkov
  4. Slovenská únia sluchovo postihnutých pripravuje zoznam klientov, ktorým sa jedlo doručí
  5. IOM Slovakia preváža jedlo do Výdajne potravín v Michalovciach, ktorú prevádzkuje spolu s Filantropiou Michalovsko-Košickej eparchie
  6. Z Výdajne potravín si ľudia môžu prísť zobrať balíky osobne
  7. Zvyšné balíky IOM Slovakia spolu s partnermi denne doručuje rodinám v okrese Michalovce a v priľahlých okresoch

S podporou: 

logo ceb mrf web

 

logo us flag

U.S. Department of State Bureau of Population, Refugees, and Migration