fbpx
Medzinárodná organizácia pre migráciu - Medzinárodná organizácia pre migráciu
Vytlačiť
Kategória: NOVINKY A PODUJATIA
Návštevy: 3707
Stiahni si aplikáciu SAFE a nestaň sa obeťou obchodovania s ľuďmi

Mobilná aplikácia SAFE Travel & Work Abroad upozorňuje na riziká obchodovania s ľuďmi a radí čo robiť, keď sa ocitnete v núdzi. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vyvinula mobilnú aplikáciu SAFE v roku 2016 a v marci 2021 ju rozšírila o štyri ďalšie jazykové verzie.

IOM - Banner mobilná aplikácia SAFE Travel & Work Abroad dostupná v 11 jazykoch

Okrem slovenskej, anglickej, českej, francúzskej, maďarskej, nemeckej a poľskej verzie je aplikácia od marca 2021 aj v rómskom, ruskom, ukrajinskom a srbskom jazyku.

„Dostupnosťou v rôznych jazykoch chceme priblížiť problematiku práce v zahraničí a s tým spojené riziká obchodovania s ľuďmi čo najväčšiemu počtu ľudí. Či už sú to občania Slovenskej republiky alebo občania iných krajín, ktorí v zahraničí už pracujú, alebo vycestovanie za takou prácou ešte len zvažujú,” vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR, ktorý sa boju proti obchodovaniu s ľuďmi venuje od roku 2003.

V interaktívnej hre si záujemcovia vyskúšajú, či sa dokážu vyhnúť riziku, že sa stanú obeťami obchodníkov s ľuďmi. Aplikácia obsahuje tiež rady, ako rozpoznať znaky obchodovania s ľuďmi, tipy na bezpečné cestovanie do zahraničia a dôležité informácie, čo má spĺňať sprostredkovanie práce či pracovná dohoda.  

„Aplikácia obsahuje aj užitočné rady a kontakty pre človeka, ktorý sa ocitne v núdzi. S aplikáciou SAFE v svojom smartfóne majú užívatelia tieto informácie stále so sebou. Je zároveň užitočným nástrojom v prevencii obchodovania s ľuďmi, ktorý využívajú odborníci pri práci s ohrozenými skupinami obyvateľstva,“ zdôrazňuje Zuzana Vatráľová.

IOM pridala do aplikácie aj nové informácie, ktoré súvisia s vystúpením Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie. Spojené kráľovstvo je podľa štatistík Ministerstva vnútra SR jednou z najčastejších cieľových krajín, v ktorej sa občania SR stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi.

„Po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ sa možnosti na legálnu prácu ešte zúžili. Považujeme za dôležité informovať záujemcov o prácu v tejto krajine, čo potrebujú splniť na získanie pracovných víz a zvýšiť tak svoju osobnú bezpečnosť pri cestovaní a práci v zahraničí,” objasňuje Zuzana Vatráľová.

Aplikácia SAFE je voľne dostupná v Google Play a App Store a na webovej stránke www.safe.iom.sk. Detailné informácie o tom, ako sa nestať obeťou obchodníkov s ľuďmi, sú dostupné aj na stránke www.bezpecnecestovanie.iom.sk.

logo visegrad fund blue

Aktualizáciu aplikácie Safe Travel & Work Abroad uskutočnila IOM Slovensko v rámci projektu SAFE Work and Travel – Prevention of Trafficking in Human Beings in SK, CZ and PL, ktorý realizuje v spolupráci s organizáciami La Strada v Česku a Poľsku. Projekt finančne podporil Medzinárodný vyšehradský fond.

© Blank Plazart - Free Joomla! 3.0 Template 2024