Bratislava, 16. augusta 2019 – 15 domácich a zahraničných odborníkov vystúpi na siedmom ročníku Vzdelávacieho seminára EMN Dopady a príležitosti medzinárodnej migrácie, ktorý organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku 20. – 22. augusta 2019 v Bratislave.

Odborníci z Belgicka, Grécka, Holandska, Maďarska, Rakúska, Senegalu, Slovenska, Švajčiarska, Talianska a Veľkej Británie sa s účastníkmi seminára podelia o aktuálnych trendoch a svojich skúsenostiach v oblasti vzťahu politiky a migrácie, ako a prečo sa ľudia rozhodujú migrovať, o dobrej verejnej správe ako prístupe k migrácii a o migrácii v čoraz urbanizovanejšom svete.

„Ceníme si, že naše pozvanie na seminár prijali zaujímaví hostia s expertízou na migráciu a medzinárodnú ochranu z akademickej oblasti, výskumu a s praktickými skúsenosťami z Grécka, západnej Afriky či oblasti Stredozemného mora,“ hovorí Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

Podujatie je určené najmä pre pracovníkov slovenskej štátnej a verejnej správy, neziskových organizácií, výskumných inštitúcií a akademickej obce, ktorí sa venujú téme migrácie a medzinárodnej ochrany. Na seminári sa zúčastnia aj zástupcovia národných kontaktných bodov EMN z iných členských štátov EÚ a Nórska.

Súčasťou vzdelávacieho seminára budú aj dve večerné podujatia pre verejnosť. Prvým je premietanie dokumentárneho filmu Dobrý poštár (The Good Postman) v utorok 20. augusta o 20.00 v Kine Lumiére v Bratislave. Film sleduje voľby starostu v takmer vyľudnenej bulharskej obci pri hranici s Tureckom, ktorá je prvou zastávkou pre tisíce utečencov na ich ceste za slobodou.

V stredu 21. augusta o 19.00 v Divadle Nová scéna čaká na návštevníkov diskusný večer, ktorý uvedie inscenáciu Divadla Nová scéna Domov, kde je ten tvoj? a diskusiu s odborníkmi o tom, ako hovoriť o migrácii pravdivo a vyvážene.

Podrobnejšie informácie o seminári sú dostupné na www.emnseminar.sk.

Informácie pre redakcie:

Prípadný záujem zástupcov médií o rozhovor s odborníkmi, ktorí vystúpia na vzdelávacom seminári, je potrebné dohodnúť si vopred s Úradom IOM v SR, mobil: 0917 207 094, email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Program seminára EMN v roku 2019: https://www.emnconference.sk/programme-and-participants.html

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Predstavenie EMN:

Európska migračná sieť (European Migration Network – EMN) poskytuje aktuálne, objektívne, spoľahlivé a porovnateľné informácie o migrácii a medzinárodnej ochrane na účely podpory tvorby politík Európskej únie a jej členských štátov. Medzi hlavné aktivity EMN, ktoré koordinuje Európska komisia, patrí príprava štúdií, výročných správ a Slovníka pojmov z oblasti migrácie a azylu, výmena informácií v rámci systému ad hoc otázok a organizovanie rôznych odborných stretnutí.

EMN vznikla na základe Rozhodnutia Rady 2008/381/ES a financuje ju Európska únia. Aktivity EMN na Slovensku spolufinancuje Ministerstvo vnútra SR.

logo emn new sk

Viac informácií: www.emn.sk a www.ec.europa.eu/emn.