fbpx
Phuong z Vietnamu: S vlastným malotraktorom už dokážame obrobiť polia sami

Pani Phuong v roku 2017 opustila rodnú provinciu Ha Tinh, ktorá pre náročné prírodné podmienky patrí k najchudobnejším provinciám vo Vietname. Členitý reliéf tejto časti krajiny spojený s chladnými zimami a veľmi teplými letami nútia mnohých, predovšetkým mladších obyvateľov, hľadať zdroj obživy za hranicami krajiny.

Pri ceste do Nemecka zadržali pani Phuong na Slovensku spolu s ďalšími občanmi Vietnamu. Pri zvážení možností sa ako jedna z prvých z tejto skupiny rozhodla pre dobrovoľný návrat zo Slovenska do Vietnamu s pomocou IOM.

IOM okrem asistencie pri návrate ponúkla pani Phuong aj ďalšiu podporu, ktorú mohla využiť na začiatok nového života po návrate do Vietnamu. Do úvahy pripadalo niekoľko možností využitia pomoci, medzi nimi aj podpora vzdelávania, ktorá zvýši jej šance zarábať si na živobytie. Po dohode s rodičmi sa pani Phuong nakoniec rozhodla pre zakúpenie malotraktora, ktorý jej rodina potrebuje na obrábanie ryžových polí:

„Vlastný malotraktor ušetrí mojej rodine nielen financie, ktoré by sme za obrábanie polí zaplatili iným farmárom, ale môžeme ponúkať obrábanie či dopravné služby aj ďalším roľníkom bez vlastného vybavenia.“

Aj napriek náročným životným podmienkam dokáže pani Phuong a jej rodina s podporou od IOM obrobiť svoje polia rýchlejšie, s využitím vlastnej techniky ušetriť a získať ďalšie príjmy zo svojich služieb pre druhých.

Príbeh klienta IOM - Phuong z Vietnamu

Viac informácií, ako IOM pomáha migrantom pri návrate a po návrate zo Slovenska domov: www.avr.iom.sk.

(Mená osôb boli zverejnené s ich súhlasom. / Mená osôb boli pre ich ochranu pozmenené.)

logo isf amif fareb sk

Dobrovoľný návrat a reintegrácia v krajine pôvodu (individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.